Vývoj

Prostor za vstupem do areálu letního kina jsme začali užívat v roce 2013. Dohodli jsme se tehdy s provozním hospody, který měl místo pronajaté, a začali hospodařit. Podařilo se nám z grantů získat peníze na vybavení, pomohly nám uspořádat první akce. Věděli jsme, že město roky připravuje projekt Olomoucký hrad, který má celé podhradí proměnit do turisticky přívětivější podoby, kulturně ho pozvednout. Zvolili jsme proto pěstování v pytlích, případný přesun jsme považovali za snadnější.

Se smluvně limitovaným výhledem se tam také těžko podnikalo, každá investice měla nejistou návratnost. S další “poslední sezonou” přišel nový hospodský, plány měl velké. Jedním z nich bylo využití “našeho” pozemku, takže jsme museli vše přestěhovat ze zadní části více k bráně. S velkou nelibostí jsme pak sledovali, jak zůstalo jen u slov a naše předchozí působiště zarůstá.

O prázdninách 2014 jsme podali na město žádost o pronájem pozemku. Takový postup doporučil magistrát. V lednu následujícího roku bylo první jednání, v červnu tzv. místní šetření. V srpnu radnice rozhodla, že celý areál pronajme na deset let. Naše žádost tedy možnost nedostala, navíc se připravovala oprava hradební zdi, která zasáhla půlku zahrady. Vítěze soutěže o provozování letního kina na deset let vybrala rada letos v květnu. Dvakrát nám mezitím úřad vyměřil bezdůvodné obohacení.

Naše dosavadní působení bylo ukončeno březnovou výzvou k vyklizení do 14 dní. Zorganizovali jsme likvidaci, sešli jsme se při rozlučce s místem. Nyní ho tedy spolu s celým prostorem dostal nový nájemce. V projektu, se kterým uspěl, zmiňuje i naši činnost, takže věřme, že se po čtvrté – hluché – sezoně opět vrátíme.

20160621_190040
Konec června.